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	TITLE/SUBJECT/ACTIVITY/FUNCTIONAL AREA TO BE ASSESSED

Dip Tanks Containing Flammable or Combustible Liquids
Self-Assessment Checklist

Guidelines: This checklist covers regulations issued by the U.S. Department of Labor, Occupational Safety and Health Administration (OSHA) under the general industry standards for 29 CFR 1910.124 ~ 126. Also included are regulations from the International Code Council [ICC- Section F-1305] (formerly known as Building Officials and Code Administrators (BOCA)), National Fire Prevention Association (NFPA 34, Standards for Dip Tanks Containing Flammable or Combustible Liquids). This checklist applies to dip tanks and any vapor area containing dangerous quantities of flammable vapors in the vicinity of dip tanks, their drain boards, or associated drying, conveying, or other equipment during operation or shutdown periods.  
This checklist must be used in conjunction with the Flammable and Combustible Liquids checklist.

This checklist is not all-inclusive and also does not address additional OSHA regulations covering hardening and tempering tanks; flow coating; roll coating, roll spreading, or roll impregnating; vapor- degreasing tanks; cyanide tanks; spray cleaning and spray degreasing tanks; and electrostatic paint detearing. Consult 29 CFR 1910.124~126 and the ICC and the NFPA Codes for more details.
	
 Assessment Date:

11/6/2014


	ASSESSMENT QUESTIONS
	YES
	NO
	N/A



	*This checklist is not all-inclusive*
  General Requirements 29 CFR 1910.124; 29 CFR 1910.125; 29 CFR 1910.126; F-1305

 1.  Does the ventilation provided to the vapor area in the vicinity of a dip tank keep the airborne concentration of any substance below 25% of its lower flammable limit?  [29 CFR 1910.124(b)(1)]

 2.  Are exhaust ventilation systems well-constructed and in good working order? 
  [29 CFR 1910.124(b)(4) and F-1305.3]

 3. Are dip tank operations controlled so exposures are maintained within required limits?
  [29 CFR 1910.124(b)(2)] 

 4.  When two or more dip tank operations are ventilated by a common exhaust duct, is care taken to ensure that the mixture of contaminants generated does not present a fire, explosion, or chemical reaction hazard? [29 CFR 1910.124(b)(6)]

 5.  Are instructions given to all persons who work on or around dip tanks about hazards and applicable first aid procedures?  [29 CFR1910.124(f)]

 6.  Are deluge showers and eye wash stations provided near dip tank operations?  
  [29 CFR1910.124(g)(2)]

 7.  Are washing facilities provided nearby for users of dip tanks?  [29 CFR1910.124(g)(3)]

 8.  Is locker space or an equivalent clothing storage facility available to prevent contamination of street clothing?  [29 CFR1910.124(g)(1)] 

 9.  Are first aid supplies readily available and are they specific to the hazards associated with the dip tanks being used?  [29 CFR1910.124(h)(3)]

  Construction

 10.  Are dip tanks used only in a room designed for the purpose, protected with an approved automatic fire-suppression system, and separated vertically and horizontally from other areas as required by the building code?  [F-1305.2]

 11.  Are dip tanks, including any drain boards, constructed of noncombustible materials?
  [29 CFR1910.125(a) and F-1305.4]

 12.  For dip tanks over 150 gallons in capacity or 10 square feet in liquid surface area, does a properly trapped overflow pipe lead to a safe location outside the building?
  [29 CFR1910.125(b)(1) and F-1305.4.1]

 13.  Are all piping connections on the dip tank easily accessible for inspection and cleaning?
  [29 CFR1910.125(b)(2)(ii)]

 14.  Is the bottom of the overflow connection at least 6 inches below the top of the dip tank?
  [29 CFR 1910.125(b)(2)(iii) and F-1305.4.1]

 15.  If the dip tank is over 500 gallons in capacity, is it equipped with a bottom drain?
  [29 CFR1910.125(c)(1) and F-1305.4.2]

Note: Bottom drains are not required if (a) the dip tank is equipped with an automatic closing cover, or (b) the viscosity of the liquid at normal atmospheric temperature does not allow the liquid to flow or be pumped easily.

 16.  Will the required bottom drain operate during a fire? [29 CFR1910.125(c)(2)(i)]

 17.  Is the required bottom drain properly trapped and discharged to a safe location outside?
  [29 CFR1910.125(c)(ii), (iii), (iv) and F-1305.4.3]

 18.  Are required bottom drains automatically and manually arranged to drain quickly in the event of fire unless the viscosity of the liquid at normal atmospheric temperature makes this impractical?
  [F-1305.4.2] 

 19.  Are required bottom drains automatically and manually arranged to drain quickly in the event of fire unless the viscosity of the liquid at normal atmospheric temperature makes this impractical?
  [F-1305.4.2]

 20.  Is manual operation of required bottom drains available at a safe accessible location? 
  [29 CFR1910.125(c)(3) and F-1305.4.2]

 21.  If required bottom drains do not operate by gravity flow, is an automatic pump provided?
  [29 CFR1910.125(c)(4) and F-1305.4.2]

 22.  If the dip tank is artificially heated, is it equipped with an alarm that will sound if the temperature comes within 50ºF of the flashpoint of the liquid?  [29 CFR1910.126(a)(2)]

 23.  Are open flames, spark-production devices, or heated surfaces hot enough to ignite vapors absent from the vapor area?  [29 CFR1910.125(e)(1)(ii) and F-1305.6]

 24.  In each vapor area and any adjacent area, does all electrical wiring and equipment conform to applicable hazardous (classified) area requirements?  [29 CFR1910.125(e)(1)(i) and F-1305.6.1]

 25.  Are any portable containers used to add liquid to the tank electrically bonded to the tank and positively grounded to prevent static electrical sparks or arcs? [29 CFR 1910.125(e)(2)]

 26.  Are heating systems used in drying operations installed in accordance with NFPA 86A-1969 and provided with mechanical ventilation before and during operation? [29 CFR 1910.125(e)(3)(i) and (ii)]

 27.  Do these heating systems shut down automatically if any ventilating fan fails to maintain adequate ventilation?  [29 CFR 1910.125(e)(3)(iii)]

  Operations and Maintenance

 28.  Are all vapor areas free of combustible debris and as free as possible of combustible stock?
  [29 CFR1910.125(e)(4)(i) and F-1305.7]

 29.  Are rags and other material contaminated with liquids or coating operations placed in approved waste cans immediately after use?  [29 CFR1910.125(e)(4)(ii) and F-1305.7.1]

Note: Metal waste cans must have self-closing lids. 

 30.  Are the contents of these waste cans properly disposed of at the end of each shift?
  [29 CFR1910.125(e)(4)(iii) and F-1305.7.1]

 31.  Are the dip tank facility and all its components inspected periodically?  [29 CFR1910.124(j)(3)]

 32.  Are defects promptly corrected?  [29 CFR1910.124(j)(3)]

 33.  Are "No Smoking" signs in large letters on a contrasting color background conspicuously posted in the vicinity of each dip tank?  [29 CFR1910.125(e)(5)]

  Fire Extinguishers

 34.  Are suitable manual and automatic fire extinguishers available for areas in the vicinity of dip tanks?  [29CFR1910.125(f)(2)(i) and F-1305.8]

  Dip Tank Covers

 35.  If dip tank covers are arranged to close automatically in the event of a fire, are they actuated by approved automatic devices and arranged for manual actuation and operation?  [F-1305.9]

 36.  Are dip tank covers constructed of substantial noncombustible material or of the tin-clad type with enclosing metal applied with locked joints?  [F-1305.9.1]

 37.  Are covers kept closed when tanks are not used? [F-1305.9.3]
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