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	TITLE/SUBJECT/ACTIVITY/FUNCTIONAL AREA TO BE ASSESSED

Communication Towers
Self-Assessment Checklist

Guidelines: This checklist covers regulations issued by the U.S. Department of Labor, Occupational Safety and Health Administration (OSHA) under 29 CFR 1910.268, .269, .303, .& 308; 29 CFR 1926 Subpart K, Electrical and Subpart M, Fall Protection; and Motorola R56 (2005), Standards and Guidelines for Communication Sites. The Motorola R56 standard provides Motorola's guidelines and requirements for the installation of communications equipment, infrastructure, and facilities.  The Department of the Interior Office of Chief Information Officer Directive 2010-008, “Department of the Interior Radio Communications Site Standards” established guidance for the efficient use of the Department’s radio infrastructure and ensures adherence to standards and guidelines for the design, construction, operations and maintenance, inspection, and safety of radio communications systems sites. In accordance with this OCIO Directive, standards will be applied using the Motorola R56 (2005 release or as amended) for Communication Sites. Use this checklist in conjunction with the DOI Communication Tower Field Instruction Standard (December 2014, or as amended).
	
 Assessment Date:

3/4/2015


	ASSESSMENT QUESTIONS
	YES
	NO
	N/A



	*This checklist is not all-inclusive*
General Site Design  [Motorola R56 (2005)]
[bookmark: 1910.184(c)(1)]
1. Are the areas around the facility and compound clear of brush, trees, tall grass, or other similar fuel models?  [Motorola R56 (2005) Section 2.6, Site Walks]

2. Based on a visual observation from the ground, is the tower base foundation properly installed and in good condition?  [Motorola R56 (2005) Section 2.12, Tower Design and Construction]

3. [bookmark: 1910.184(c)(3)][bookmark: 1910.184(c)(4)]Based on a visual observation from the ground, is the tower structure viewed to be properly installed with no defects? [Motorola R56 (2005) Section 2.12, Tower Design and Construction]

4. Is the tower hardware in good condition (e.g., are nuts, bolts, washers, j-connectors, rusted or corroded, missing or loose, etc.)?
[Motorola R56 (2005) Section 2.12, Tower Design and Construction]

5. Based on a visual observation from the ground, are the guy anchors and foundations properly installed and in good condition? 
[Motorola R56 (2005) Section 2.12, Tower Design and Construction]

6. Based on a visual observation from the ground, are the guy wires properly installed and in good condition?  [Motorola R56 (2005) Section 2.12, Tower Design and Construction]

7. If the facility is equipped with a tower, does the tower appear to be adequately sized to support the current antenna weight plus wind/ice loading?
[Motorola R56 (2005) 2.12, Tower Design and Construction]

8. Have tower safety considerations been implemented, such as:
[Motorola R56 (2005) Section 2.12.3, Tower Safety]

· Is the tower equipped with a fall-protection device?  
· If equipped, is the fall-protection device properly installed?
· Is the fall-protection cable equipped with a cable support guide every 20 feet?
· Is the tower equipped with an anti-climb device or a perimeter fence?
· Have the lower 20 feet of climbing pegs been removed from the base of the tower to prevent unauthorized climbing?
· Are RF cables or antennas prohibited from being mounted on or near the climbing ladder?
· Is the tower installed at least 10 feet away from power lines or other hazards?
· Are platforms, catwalks, and/or ladders properly installed?
· Do the platforms, catwalks, and/or ladders meet safety requirements?

9. Are the tower and compound physically secured against unauthorized access? 
[Motorola R56 (2005) Section 2.12.4, Regulations Affecting Towers]

Note:  Physical security can include a site fence, securing the climbing ladder, removing the climbing pegs from the bottom 20 feet of the tower, or other practice determined to prevent unauthorized access.

Note:  Restricting access to climb a tower is required on every DOI owned tower, except towers that are only accessible through the use of a helicopter.

10. Are the cross braces on the tower a minimum of 3/8-inch in diameter with weld joints 1-inch long by 5/16-inch wide? 
[Motorola R56 (2005) Sections 2.12.3, Tower Safety and 2.12.4, Regulations Affecting Towers] and also ANSI/EIA/TIA-222G.

Facility Equipment Enclosure

11. Is the communication site building and foundation in good condition?  
[Motorola R56 (2005) Section 3.4, Foundation Considerations]

· Does the building show signs of damage and require repair?
· Is the foundation cracked, deteriorating, or otherwise in poor condition?
· Is the building and/or foundation level?

12. Is the interior ceiling height sufficient to meet installation requirements?
[Motorola R56 (2005) Section 3.6.1, Ceilings]

· Does the building interior ceiling height meet the recommended 9-foot minimum?
· Is the clearance between the cable tray and ceiling at least 12 inches?

13. Based on a visual inspection, is the building floor appropriate for the equipment installed and is it in good condition?  [Motorola R56 (2005) Sections 3.5, Floor Loading and 3.6.2 Floors]

Note:  The floor should be level, appropriate for load bearing or the equipment installed, and not sagging or splitting.  

14. Is the communication site building(s) sealed or weatherproofed? 
[Motorola R56 (2005) Section 3.7, Weatherproofing/Sealing]

· Are transmission line entry ports sealed or appropriate for the cables installed?
· Are doors and windows sealed and/or weatherproofed?
· Are vents and other openings sealed and/or weatherproofed?
· Does the exterior coatings (e.g., aggregate, paint, panels) on the building require repair?
· Is the roof in good condition not requiring repair?

15. Does the site have adequate heating, ventilation, and air conditioning (HVAC) equipment installed and in good working order? 
[Motorola R56 (2005) Section 3.8, Heating, Ventilation, and Air Conditioning]

16. Is interior lighting provided and is it adequate for a safe and efficient work environment? 
[Motorola R56 (2005) Section 3.11.2, Interior Lighting] & [29 CFR 1910.268(b)(1)(i)]

17. Is exterior lighting provided outside the main equipment shelter door? 
[Motorola R56 (2005) Section 3.11.4 Exterior Lighting]

18. Is the exterior lighting provided outside the main equipment shelter door suitable for general outdoor application (i.e., NEMA 3 type)? 
[Motorola R56 (2005) Section 3.11.4, Exterior Lighting]

19. Whenever natural light is insufficient to adequately illuminate the worksite, is artificial illumination provided to enable employees to perform work safely?  [29 CFR 1910.268(b)(8)]

20. [bookmark: _GoBack]Are the following fire extinguishers available to personnel while on site (20-lb. Class ABC, dry-chemical extinguisher (for general firefighting) and 7 to 10-lb. Class BC or Halon replacement extinguisher (for equipment firefighting)? 
[Motorola R56 (2005) Section 3.12.3, Minimum Required Fire Extinguishers]

21. Have the fire extinguishers been inspected and serviced according to requirements? 
[Motorola R56 (2005) Section 3.12.3, Minimum Required Fire Extinguishers]

Note: Fire extinguishers can be mounted in the shelter or readily available in a vehicle or other easily accessible location. 

22. Is a first-aid kit available to personnel while on site?
[Motorola R56 (2005) Section 3.13.1, First Aid Kit]

23. If maintenance-free batteries are not used, is a battery safety kit available to personnel while on site? [Motorola R56 (2005) Section 3.13.2, Typical Battery Safety Kit]

Note: Battery safety kits may be mounted in the shelter or available in a technician vehicle.

24. Is required signage posted in plain view and adequate for the public and occupational personnel? 
[Motorola R56 (2005) Section 3.15, Signage]

· Is there an “Authorized Personnel Only” sign posted?
· Is the “Responsible Entity” identification posted?
· Is the battery area provided with signage?
· Are “No Smoking” signs posted in battery room & exterior of the battery room entry door?

External Grounding

25. Does the communication site have a properly installed external grounding system? 
[Motorola R56 (2005) Section 4.3, Common Grounding] & [NFPA 70, Article 250-Grounding and Bonding]

· Are ground rods properly installed?
· Are grounding conductors for ancillary devices properly installed?
· Is the shelter ground ring properly installed?
· Is the external ground bus bar properly installed?
· Is the tower ground ring properly installed?
· Is the tower properly grounded?
· Is the tower ground bus bar properly installed?
· Does the grounding resistance on the radio site meet minimum requirements?

26. Are metallic items located within 6 feet of the external grounding system bonded to the grounding system?  [Motorola R56 (2005) Section 4.7.10 Metallic Objects Requiring Grounding]

27. Does the external grounding system use proper grounding electrodes (rods)? 
[Motorola R56 (2005) Section 4.4, (Earthing) Electrodes] & [NFPA 70-2011, Article 250.52-Grounding Electrodes]

28. Are ancillary device grounding conductors properly installed?
[Motorola R56 (2005) Section 4.4.2, Grounding (Earthing) Conductors]

29. Based on a visual inspection, does the site have a properly installed external shelter ground ring (SGR)? [Motorola R56 (2005) Section 4.7.7, Dedicated Communications Building Grounding]

30. Based on a visual inspection, does the shelter have a properly installed external ground bus bar (EGB)? [Motorola R56 (2005) Section 4.4.3, External Ground Bus Bar]

31. Based on a visual inspection, does the site have a properly installed tower ground ring (TGR)?
[Motorola R56 (2005) Section 4.7.6, Tower Grounding]

32. Based on a visual inspection, is the tower or antenna structure properly bonded to the tower ground ring (TGR)?  [Motorola R56 (2005) Section 4.7.6, Tower Grounding]

33. Is the tower ground bus bar (TGB) properly installed at the base of the tower?
[Motorola R56 (2005) Section 4..4.3.1, Tower Ground Bus Bar]

34. Does the external grounding system pass the ground resistance testing?
[Motorola R56 (2005) Appendix D, Grounding Electrode System Testing/Verification]

35. Are guy anchors and guy wires properly grounded?
[Motorola R56 (2005) Section 4.7.6.2.1, Guy Anchor Points]

36. Does the site require consideration for special grounding applications? 
[Motorola R56 (2005) Section 4.10, Special Grounding (Earthing) Applications]

Internal Grounding

37. Does the shelter or equipment room have an internal master ground bus bar (MGB) installed at the Radio Frequency (RF) cable entry port? 
[Motorola R56 (2005) Section 5.3.1, Master Ground Bus Bar]

38. Does the shelter or equipment room have a properly installed internal perimeter ground (IPG)?
[Motorola R56 (2005) Section 5.3.7, Internal Perimeter Ground Bus Conductors]

39. Are ancillary items installed in the shelter or equipment room bonded to the internal grounding system?
[Motorola R56 (2005) Section 5.5.1, Equipment and Ancillary Support Apparatus Bonding]

40. Are internal ancillary device grounding conductors properly installed?
[Motorola R56 (2005) Section 5.3.5, Grounding Bus Conductors]

41. If applicable, is dispatch center or Field Office operator equipment properly bonded to the building single point grounding system? 
[Motorola R56 (2005) Section 5.8, Grounding (Earthing for Dispatch Centers and Network Operator Positions)]

42. If applicable, is the dispatch center or Field Office equipped with an internal grounding system? 
[Motorola R56 (2005) Section 5.8, Grounding (Earthing for Dispatch Centers and Network Operator Positions)]

Power

43. Are lighting circuits and fixtures properly installed and in good working order?
[Motorola R56 (2005) Section 3.11, Lighting]

44. Is the main power distribution and circuit breaker panel properly installed?
[Motorola R56 (2005) Section 6.2.4, Interior Electric]

45. Do AC and DC power panels have adequate clearance (36 inches deep / 30 inches wide) in front of the panels (NFPA standard)? [Motorola R56 (2005) Section 6.2.4, Interior Electric]

46. Are AC and DC power panels, load centers, and breaker boxes identified using distinctive placarding/labeling, and are all breakers labeled per the NFPA standard? 
[Motorola R56 (2005) Section 6.2.4, Interior Electric]

47. If solar power panels are used, are they in good condition with external wiring properly installed, protected, and routed?  [Motorola R56 (2005) Section 6.6, Alternate Power Sources]

48. Have battery ventilation and other safety considerations been implemented to protect personnel and equipment?  [Motorola R56 (2005) Section 6.7.1, Battery Systems]

49. Are the batteries correctly installed and maintained?
[Motorola R56 (2005) Section 6.7.9, Battery Installation]

50. If non-maintenance free batteries are used, are Safety Data Sheet(s) (SDS) available for batteries stored at the site?  [Motorola R56 (2005) Section 6.7.1, Battery Safety]

51. If the facility is equipped with fuel tanks, are they protected from damage and tampering?
[Motorola R56 (2005) Section 6.9.2, Fuel Supply]

Radio Frequency (RF) Radiation

52. Do Radio Frequency (RF) radiation measurements exceed the "General Public/Uncontrolled" maximum permissible exposure (MPE) limits (47 CFR 1.1310) where the public may be present or have uncontrolled access (survey of the entire route from the turnoff from public road to the site)?  [Motorola R56 (2005) A.2.3, Exposure Evaluation]

53. Do RF radiation hazard assessment readings indicate that the levels are below the "Occupational/Controlled" maximum exposure levels (47 CFR 1.1310) within the controlled area of the compound at ground level?  [Motorola R56 (2005) A.2.3, Exposure Evaluation]

54. Have best management practices and signage been implemented to make occupational and the general public aware of RF emission levels on the site and control access? 
[Motorola R56 (2005) A.4, Work Practice]

55. Are all antennas properly installed and in good condition? (visual inspection from the ground)
[Motorola R56 (2005) Section 2.12.6, Antenna and Dish Loading]

Facility

56. Is the compound free of trash and debris that requires cleanup?
[Motorola R56 (2005) Section 9.2, Facility Readiness]

Personal Protective Equipment (PPE)

57. Are hardware for lineman's body belts, safety straps, and lanyards drop forged or pressed steel and have a corrosion resistant finish tested to meet the requirements of the American Society for Testing and Materials B117-64?  [29 CFR 1910.268(g)(2)(i)(A)]

58. Are hardware surfaces smooth and free of sharp edges?  [29 CFR 1910.268(g)(2)(i)(A)]

59. Are lineman's safety straps, body belts and lanyards approved by a nationally recognized testing laboratory?  [29 CFR 1910.268(g)(2)(i)(A)]

60. Have all buckles been tested to withstand a 2,000-pound tensile test with a maximum permanent deformation no greater than one sixty-forth inch?  [29 CFR 1910.268(g)(2)(i)(B)]
[bookmark: 1910.268(g)(2)(i)(C)]
61. Have the type of D rings selected for use been tested to withstand a 5,000 pound tensile test without cracking or breaking?  [29 CFR 1910.268(g)(2)(i)(C)]
[bookmark: 1910.268(g)(2)(i)(D)]
62. Have the type of snaphooks selected for use been tested to withstand a 5,000 pound tensile test, or withstand a 3,000-pound tensile test and a 180° bend test?  [29 CFR 1910.268(g)(2)(i)(D)]

Note: Tensile failure is indicated by distortion of the snaphook sufficient to release the keeper; bend test failure is indicated by cracking of the snaphook. 

63. Do the keepers of snaphooks have a spring tension that will not allow the keeper to begin to open when a weight of 2 1/2 pounds or less is applied, but the keepers shall begin to open when a weight of four pounds is applied?  [29 CFR 1910.268(g)(2)(ii)(F)]

Note: To determine this, the weight shall be supported on the keeper against the end of the nose.

Pole Climbers

64. Are pole climbers prohibited from use if the gaffs are less than 1 1/4 inches in length as measured on the underside of the gaff?  [29 CFR 1910.268(g)(3)(i)]

65. Are the gaffs of pole climbers covered with safety caps when not being used for their intended use?  [29 CFR 1910.268(g)(3)(i)]

66. Are pole climbers inspected by a competent person for the following conditions: Fractured or cracked gaffs or leg irons, loose or dull gaffs, broken straps or buckles? 
[29 CFR 1910.268(g)(3)(ii)]

Note: If any of these conditions exist, the defect shall be corrected before the climbers are used.

67. Are pole climbers also inspected before each day's use and a gaff cut-out test performed at least weekly when in use?  [29 CFR 1910.268(g)(3)(iii)]

68. Is the communication site’s enclosed structure(s) constructed, equipped, and maintained, so far as reasonably practicable, as to prevent the entrance or harborage of rodents, insects, and other vermin?  [29 CFR 1910.141(a)(5)]

Note: Unless site remoteness prohibits, a continuing and effective extermination program shall be instituted where their presence is detected.



Definitions:

Communication Tower: A communication tower is defined as any tower over six feet in height that is used primarily as an antenna or to host one or more antennas. Where the communication tower is affixed to another structure (e.g., an electrical transmission tower, church steeple, building rooftop, or water tower, etc.) the applicable part of any controlling regulation for protection of employees (e.g., 29 CFR 1910.268 & 269 or 29 CFR 1926 Subpart V for transmission towers) shall apply up to the point of access to the communication tower. Thereafter, the provisions of the DOI Communication Tower Policy Bulletin, DOI Communication Tower Field Instruction Standard, and the Motorola R56 Standards and Guidelines shall apply.

Communications Field Work: Communications field work includes the installation, operation, maintenance, rearrangement, and removal of conductors and other equipment used for signal or communication service, and of their supporting or containing structures, overhead or underground, on public or private rights of way, including buildings or other structures.

Competent Person: Competent person means a person who is trained to identify existing and predictable hazards in the surroundings or working conditions that are hazardous or dangerous to employees, and who has authorization from his or her bureau or office to take prompt corrective measures to eliminate them, including halting the work as required by the criteria set forth in this standard.

	









































































































































































































































































































































































































	









































































































































































































































































































































































































	












































































































































































































































































































































































































